Bašćanska staza glagoljice

Baška je poznata kao kolijevka glagoljice. Bašćanska ploča u Jurandvoru prvi je potpuni pisani spomenik koji koristi glagoljicu. Općina Baška je u tu čast napravila predivnu stazu koja slavi ovo bitno pismo.

“Glagoljica je jedno od nacionalnih blaga Hrvatske. Baška je sa svojom stazom glagoljice učinila otkrivanje tog pisma zabavnim i predivnim iskustvom”

Foto: www.srdjanhulak.com

Pri spuštanju u bašćansku udolinu čeka vas prvo od slova glagoljice, impozantno slovo “A” kao prvo slovo azbuke (abecede).

Svaki spomenik ima ispod sebe pločicu koja objašnjava koje je slovo u pitanju i tko je donirao slovo za stazu glagoljice. Čitavo iskustvo može biti i sjajan trekking izlet jer prezentira gotovo igru u kojoj morate obići cijelu stazu od 35 skulptura.

Svaka skulptura je unikatna u svojem obliku i stilu, a četiri su veće skulpture rad su poznatog akademika Ljube de Karine.

Uz “A” najpoznatije je i veliko “L” koje vas čeka ispred Jurandvora:

Ostale skulpture manje su i razmještene su po raznim lokacijama (uz plažu, uz hotel, uz ceste i sl.)

Neka od znakova ili natpisa skriveni su i u drugim oblicima poput reljefa na bašćanskoj rivi ili poput klupica, jednu od kojih možete naći na putu prema Mjesečevom platou:

Pomalo van glavnog puta i skrivena od pogleda nalazi se i crkvica sv. Lucije iz Jurandvora u kojoj je započelo. Poznata Bašćanska ploča bila je dio crkve i dijelila je puk od svećenstva. Otkrivena je 1851. godine zahvaljujući kleriku Petru Dorčiću.

Impozantno je to djelo koje je promijenilo pogled na hrvatsko pismo i glagoljicu općenito. Svakako preporučamo da uzmete barem jedan dan i da kroz istraživanje osjetite tu povijest u svoj svojoj ljepoti koja je oko nas.

More from author

Related posts

Oglasspot_img

Latest posts

Joga retreat na otoku Krku

Otok Krk nudi mnogo u svakom godišnjem dobu no iza ljeta savršen je trenutak za povratak sebi kroz joga retreat. Pročitajte što za vas...

KuSshh: Otvaranje prodajnog mjesta u Vrbniku

Krčki brand pod imenom "KuSshh" danas je otvorio novo prodajno mjesto u Vrbniku. Pogledajte kako je izgledalo druženje na adresi Trg pred sv. Križ...

Hotel Bor

Hotel Bor je obiteljski hotel koji nudi 38 luksuznih soba u 11 kategorija. Njihova predivna lokacija i bogata B&B usluga čini ih neodoljivim odabirom...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!